[...] niekorzystnych procesów katabolicznych w tkance mięśniowej. Glutamina wprowadza do organizmu duże dawki azotu, co wpływa na ograniczenie procesu rozkładu białek. Ponadto, hamuje powysiłkową aktywność hormonów o działaniu katabolicznym szczególnie kortyzolu oraz ogranicza działanie enzymów odpowiedzialnych za proces degradacji białek [...]
[...] w czasie lub niezwłocznie po wysiłku. a) Alkohol przed treningiem - alkohol zawarty w piwie ogranicza tolerancję ciepła i może prowadzić do odwodnienia, ponieważ alkohol hamuje hormon antydiuretyczny. Spożywanie alkoholu przed treningiem naraża nas na niebezpieczeństwo znacznych ilości płynów, dlatego lekarze sportowi odradzają spożywanie [...]
[...] płuc (lepsze dotlenienie) zawiera również najbardziej znany na całym świecie związek o charakterze termogenicznym - Kofeine. Działa pobudzająco, obniża poziom adenozyny, hamuje rozpad cAMP - tym samym wzmacnia zachodzące w organizmie procesy termogeniczne (wydzielanie energii powstałej podczas spalania tłuszczy w postaci ciepła) i [...]
[...] wiązać się nie tylko do receptorów jonotropowych, ale także jest ligandem receptorów sprzężonych z białkami G (G-protein coupled receptor - GPCR). Zaobserwowano, że GTP hamuje wiązanie się tauryny do tych receptorów . Tauryna obniża wytwarzanie trifosforanu inozytolu (IP3) w układach doświadczalnych. Wydaje się więc, że aminokwas ten hamuje [...]
[...] intensywnych ćwiczeń. Poza tym produkt degradacji leucyny - α-ketoizokapronian (KIC), skądinąd coraz popularniejszy składnik nowoczesnych stacków kreatynowych, hamuje utylizację glukozy przez mięśnie, dzięki czemu nasz układ nerwowy nie „zgłodnieje" podczas długiego i wyczerpującego treningu lub zawodów. Ponadto aminokwasy BCAA [...]
[...] w trakcie wykonywania wysiłku fizycznego, jest silnym induktorem syntezy białek mięśniowych; po drugie węglowodany wraz z aminokwasami stymulują wytwarzanie insuliny, która hamuje kataboliczne działanie kortyzolu i innych hormonów stresowych wytwarzanych w odpowiedzi na podjęty intensywny wysiłek fizyczny. Prawidłowo skomponowana [...]
[...] wzrokowego( także zły wpływ na słuch, dotyk, smak). Ponadto ma zgubny wpływ na jeden z najważniejszych jak nie najważniejszy nasz organ mianowicie mózg. Jako że alkohol hamuje wchłanianie składników odżywczych (m.in. glukozy, która jest podstawowym paliwem naszego mózgu) powoduje ze jest on niejako ograniczony w składniki odżywcze a co za [...]
[...] proces gromadzenia tłuszczu zapasowego w tkance tłuszczowej. White Willow Bark (Ekstrakt z białej wierzby) Ekstrakt z kory białej wierzby zawiera salicynę, substancję która hamuje syntezę prostaglandyn odpowiedzialnych m.in. za rozwój komórek tłuszczowych. Działa synergistycznie z kofeiną. Cayenne (Pieprz Cayenne) substancje czynne: kapsaicyna [...]
[...] poprzez przyłączanie się do receptorów adenozyny i przeszkadza jej w połączeniu się ze swoim receptorem. W ten sposób kofeina powstrzymuje nas przed zaśnięciem. Adenozyna hamuje również uwalnianie większości pobudzających neuroprzekaźników, w szczególności dopaminy i może ograniczyć jej syntezę. Spadek poziomu dopaminy łączony jest ze wzrostem [...]
[...] następuje na skutek zahamowania biosyntezy tego związku w wątrobie, głównymi substancjami, które się do tego przyczyniały były; luteolina i cynarozyd. Luteolina ponadto hamuje efekt biosyntezy cholesterolu wywoływany przez insulinę. Kolejnym działaniem zapobiegającym chorobą krążenia jest funkcja antyoksydacyjna karczocha, a w szczególności [...]
[...] and lysine catabolism and decreases plasma concentrations of essential amino acids.(ABSTRACT TRUNCATED AT 250 WORDS) http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1640850 leucyna hamuje utylizację glukozy , poniewaz jest scisle zwiazana z uwolnieniem alaniny - ktora jest prekursorem glukoneogenezy (o czym mowa we wstepie) Leucyna a synteza bialka: [...]
[...] się, jeśli w posiłku występuje białko zwierzęce. Przy małej zawartości cynku w pożywieniu jego absorpcja w jelitach zwiększa się, natomiast duża podaż cynku w diecie hamuje wchłanianie w jelitach. Na przyswajalność cynku ma także wpływ wielkość wydzielania soku trzustkowego, czas pasażu jelitowego pokarmu oraz zawartość fitynianów w [...]
[...] mózgowej jest kontrolowane przez dwa inne hormony, somatokryninę i somatostatynę. Pierwszy z nich stymuluje przysadkę do wydzielania hormonu wzrostu, drugi natomiast je hamuje. Strategie zmierzające do zwiększonego wydzielania hormonu wzrostu muszą stymulować układy które uwalniają somatokryninę. Z ostatnich doniesień wynika że układy te są [...]
[...] glukozy, i wprowadza je do komórek mięśniowych, gdzie te, uwalniane w efekcie enzymatycznej hydrolizy, zostają wykorzystane do produkcji energii w mitochondriach. Tauryna hamuje degradację erytrocytów i ułatwia wnikanie glukozy do komórek mięśniowych. Stabilizuje również jony wapniowe, który to efekt prowadzi do udokumentowanego badaniami [...]
[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] najbardziej wyspecjalizowanym organem w produkcji cholesterolu i w jego dystrybucji po organizmie - jest nasza wątroba. W zdrowym organizmie wzrost spożycia cholesterolu hamuje syntezę endogenną, - czyli wewnętrzną, jednak nadmierne spożycie może wpływać na wzrost jego stężenia we krwi. .. LDL - jest to frakcja [...]
[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] związku, który bardzo silnie uszkadza śródbłonek naczyniowy, zwiększa kumulację niekorzystnego cholesterolu LDL w ścianach tętnic, nasila działanie wolnych rodników oraz hamuje działanie enzymów, które je degradują. Nadmiar metioniny przy niedoborze witaminy B6, B12 i kwasu foliowego może powodować przerost nerek, uszkodzenia wątroby, [...]
[...] z magnezem, pamiętając, że najlepiej się przyswaja wraz z witaminą B6. C - jak czosnek Jest wskazany w zapobieganiu miażdżycy. Zawiera allicynę - aktywną substancję, która hamuje zlepianie się płytek krwi i obniża poziom tłuszczów w surowicy krwi. Dla tych, którzy nie są w stanie jadać surowego czosnku z powodu intensywnego zapachu wyjściem są [...]
[...] przeciwko otyłości, podobnie jak w całej Europie. Mamy lek hamujący wchłanianie tłuszczu z przewodu pokarmowego o 30% - orlistat i sibutraminę, która ma podwójne działanie - hamuje apetyt i jednocześnie przyspiesza utratę ciepła z organizmu. Jest to szczególnie ważne dla osób mających pewne ograniczone możliwości aktywności ruchowej. W wielu [...]